Patuljak

Govori se da su nekad ljudi bili poput divova i da se pomalo smanjuju, dok jednog dana svi ne budemo visoki koliko je dugačko od vrha prstiju do lakta, poput patuljaka.

Baš kao svaka šuma u baš svakom kutku svijeta, i Bajkovita šuma je prepuna sitnih bića nalik na čovjeka. Najmanji među njima je veličine palca. Ako vas u šetnji šumom spopadne kakva sumanuta ideja, ako silno želite napraviti neku nepodopštinu, razmislite dvaput. Možda uopće ne razmišljate svojom glavom, nego vam se patuljak zavukao u uho i šapuće vam svakakve ludosti. Bez brige, to se ne događa često. Ipak će se on radije smjestiti u uhu vrijednog vola i njime upravljati dok ore njivu. Da nije tih palčeka, mnoga polja ne bi bila zaorana. U nekim zemljama patuljci čuvaju drago kamenje i blago pod zemljom, a u ovom kraju oni čuvaju drugu vrstu blaga - zlatne oranice.

Vjerovali ili ne, od svih stanara Bajkovite šume, najmanje znamo o našem patuljku.  Čak i ime mu je prava zagonetka. Priznajte da mu ono savršeno odgovara - toliko, da se niste ni zapitali odakle taj naziv. Najbolje objašnjenje koje smo pronašli kaže da riječ patuljak dolazi od stare slavenske riječi za pticu ili mladunče. Nije ni čudo da tako malo znamo kad patuljak ne voli društvo. Ako ga i spazite, vjerojatno će se brže-bolje zavući u obližnje deblo. Najradije bismo vas upozorili da ga pustite na miru jer je zaista čangrizav i neugodan sugovornik. Ali, nećemo to učiniti jer se ipak nadamo da ćete ga zaskočiti i ispipati njegove tajne. Ako vam to uspije, budite dobri i podijelite s nama što ste sve saznali

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram