Drvo života

Zraslo nam je jedno drvo, tanko, visoko.
Bajkovita šuma je podsjetnik na nepregledna šumska prostranstva koja su nekad prekrivala Međimurje. Ako samo u ovoj našoj malenoj šumi obitavaju tolika čarobna stvorenja, zamislite kako je onda tek nekoć bilo diljem šumovitog Međimurja?
I doista, ljudi su donedavno prepričavali priče o susretima sa šumskim bićima: s duhovima koji na crnim konjima jašu kroz šumu, s pesoglavcima, bićima čovjekolikog tijela na četiri noge s psećom glavom, sa šumskim deklama, čuvaricama šuma. To su samo neki od magičnih stvorova koji su obitavaia u gustim šumama.
I samo drveće je magično. Znate li da grane lipe štite od grmljavine, a grančice breze od zmija? Tako su barem vjerovali naši stari.
Imate li vi neko svoje stablo ispod kojeg često sjednete ili vam daje najukusnije voćke? Neka su stabla u Međimurju bila toliko poznata, da su im čak nadjenuli i ime, poput dva hrasta poznata kao Adam i Eva zbog svoje starosti i veličine. Kad su ih morali posjeći, bilo je potrebno gotovo dvadeset volova da ih odvuku.
Pojedina stabla su svojom krošnjom natkrilila najvažnije događaje brojnih mjesta. Često je neko stablo u mjestu imalo ulogu glavnog okupljališta. Oko njih su se donosile najvažnije odluke, čak su se održavala suđenja. A noću bi se iza njihovih velikih debla skrivali zaljubljeni.
Baš kao što je nekad okupljalo ljude i bilo dom čarobnim stvorenjima, drveće danas drži na okupu sjećanja ovog kraja. Istovremeno, jedno jedino drvo drži na okupu čitav svijet. Naši su stari pripovijedali da sve što vidimo oko sebe, čitav naš svijet, sve je to samo djelić neizmjernog drva života koje povezuje sve svjetove - pod korijenjem zmajevo podzemlje, na suhoj grani od oblaka nebesko carstvo i našu zemljicu na svom deblu.

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram