Jarilo


Kad se Bajkovita šuma zazeleni, to je znak da je u nju stigao Jarilo. Najlakše ga je primijetiti u proljeće. Tada on putuje između dva božanska svijeta - podzemnog i nebeskog. Na tom putovanju prolazi i stazama našeg svijeta.
Što je Jarila natjeralo na dug put? Odgovor nas čeka na prapočetku vremena i na početku godine.
Jednom davno, dva su se božanska brata razišla u svađi oko božice Mokoš koju su obojica voljeli. Veleš otada u obličju zmaja vlada iz podzemlja, a Perun gromovnik s nebeskog svoda. Veleš je tražio svaku priliku da napakosti svom bratu. Eto prilike kada Mokoš i Perun dobiju blizance, sestricu i bratanca. Veleš kriomice otme bracu i povede ga u svoje vlažne dvore. Odgajao ga je u vječnoj tami kao svoje dijete. Jarilo do proljeća poraste i zasja sunčevim sjajem. Stigne i vrijeme za ženidbu. A koga da oženi, ako ne sebi ravnu? Čuo je u nebeskom carstvu živi mlada božica pa napusti svoj svijet i krene da je upozna.
Na putu prolazi kroz naš svijet. Kad dodirne zemljicu vlažnim stopama, iznikne zelena trava. Kako prođe kraj kojeg stabla, rode se listići i pupoljci. Jarilo, to jarko Sunce, donese proljeće. Stigne on napokon do one mlade božice, Perunove kćeri - svoje blizanke. Dvoje mladih vjesnika proljeća se zaljubi.
Brzo stigne ljeto, a oni se i vjenčaju. A kako godina kreće prema kraju, tako i oni kopne. Prvi umre Jarilo. Njegovoj dragoj se zaledi srce i ona donese zimu. Njihov životni put traje jednu godinu, pokreće tu godinu i svake godine se ponavlja.
Na samom kraju godine, opet se rađa majušni Jarilo. I ponovo Veleš gleda kako da ga otme iz zlatne kolijevke. Kad bi se dogodilo da mu to ne uspije, Bajkovita šuma bi ostala u vječnoj zimi jer nikada božanski mladoženja ne bi donio zelenilo u naš svijet.

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram