Juraj Zrinski

Ako sretnete Jurja, pristojno pričekajte njegovo poduže predstavljanje. Ipak razgovarate s osobom koja je prije četiri stoljeća bila hrvatski ban. Pozdravit će vas i skromno reći da je on vekovečni knez od Zrina, cesarove svetlosti tolnačnik i komornik, slovenskoga i horvatskoga orszaga ban, Čakovoga turna slobodan gospodin i krajine legradske kapetan.
Mogao bi vam on ispričati i pokoju anegdotu iz svog ratničkog života. Ako poslušate na kojim je sve bojištima neustrašivo ustao protiv Osmanskih osvajača, pomislit ćete da je proživio sto života. Prava je istina da je bio tek mladić kad je napustio ovaj svijet i kad je njegovo tijelo smješteno uz mnoge druge velikane njegove obitelji u Mauzolej Zrinskih u obližnjem Šenkovcu.
Ipak, dobro ste pomislili da je Juraj imao više života. Jedan od njih i danas provodi ovdje u Bajkovitoj šumi. Ona ga podsjeća na njegov davni dom. Okružen zelenilom zamišlja svilene tapete protkane cvijećem koje su krasile palaču njegove obitelji u Čakovcu. Mahovina ga podsjeća na zelene sagove koji su uljepšavali prostorije. Kad se sunce probije kroz granje, on se sjeti zlatnih uresa u dvoranama - bilo ih je koliko ti srce poželi zahvaljujući zlatu koje su dobivali ispiranjem u rijeci Dravi.
Šuma ga podsjeća i na njegove strasti. Iz dana u dan iščekuje da se pozoj probudi i pruži mu priliku za još jedno junaštvo.
Kao što ćete saznati kad upoznate Pozoja i Jarila, Jurjevo ime je povezano s neobičnim vjerovanjima i običajima. Kroz svoju junačku povijest i pod okriljem božanskog Jarila, Juraj Zrinski je naša veza s magičnim svjetovima i savršen vodič po Bajkovitoj šumi.

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram