Međimurski zmaj - Pozoj

Bilo bi čudno kad se u našoj Bajkovitoj šumi ne bi krio barem jedan pozoj, kako ovdje u Međimurju nazivamo zmaja. Uza svaku crkvu svetog Jurja ili Mihovila, svetaca koji se bore protiv zmaja, pričalo se i o pozoju. Ili barem devetoglavoj kači - zmiji. Sigurno ste već načuli da se i podno Čakovca prostire grbava zelena neman čija je glava pod starim gradom, a rep ispod crkve svetog Nikole, na mjestu srednjovjekovne crkve Sv. Mihovila. U blizini Bajkovite šume uzdiže se mjesto Sv. Juraj na Bregu. Oduvijek se govorkalo se da su tamo pod bregom ukopana čak dva zmaja - veliki i mali štrigovski pozoj.
Moguće je da ne zamijetite golemog pozoja u našoj šumi. Zmajevi su poznati po tome da se dobro skrivaju. I po tome da dugo i čvrsto spavaju. Mogli biste upravo u ovom trenutku stajati na njegovim golemim leđima, a da uopće niste toga svjesni jer je on već stoljećima u dubokom snu. Oko njega se već nataložila zemlja i iz njega raste ovo drveće koje vas okružuje. Ako se posve primirite i zatvorite oči, možda osjetite kako se neprimjetno uzdižete uz svaki zmajev spor i dubok udisaj.
Pozoj se ne rađa. On nastaje preobrazbom riječne ribe, zmije ili pijetla. Kad dosegnu određenu dob, te životinje se pretvaraju u moćno biće. Zato pozoj ima krijestu poput kokota i tijelo prekriveno ljuskama koje blješte duginim bojama. Zastrašujuć je to stvor. Kad se probudi, zmaj riga oganj, silovito trese zemlju i proždire sve koji mu se nađu na putu. Nemojte ga ni pokušavati poraziti jer zvijer nad svim zvijerima svoju moć čuva u jajetu koje se nalazi unutar njega samog!

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram