Povezanost hrvatske i mađarske gastronomije


Mađarski kulturni institut već nekoliko godina svojim programima približava hrvatskim građanima mađarski jezik i kulturu, tradiciju i povijest, isto kao i okuse i mirise izuzetne mađarske gastronomije.
Hrana ima posebno mjesto u životu i doživljaju svakog pojedinca, a središnja je točka u obiteljskim događanjima i službenim skupovima. Nije samo čimbenik za preživljavanje, već je ritualni događaj, a prehrana je dio kulture i baštine pojedinog kraja.Uvjetovana kulturnim i povijesnim čimbenicima nekog područja oblikujući karakter i identitet hrane kroz brend te destinacije čini vezu koja Hrvatsku i Mađarsku povezuje još iz vremena Zrinskih. Isto tako, vina koja se proizvode na hrvatskim i mađarskim vinogradima odlično se sljubljuju sa tradicionalnom jelima koja povezuju ove dvije susjedne zemlje.
Ne može se reći da je hrana samo sastavni dio turističke ponude, naprotiv, ona je jedan od bitniji elemenata cjelokupnog turističkog doživljaja. Hrana i način njene pripreme, postojanjem kulturnih razlika u sastojcima korištenih u ishrani, načinu čuvanja, pripremanja i kuhanja, količini i sadržaju obroka, običaja serviranja, specifičnog posuđa te pribora koji se koristi prilikom obroka, odlike su gastronomije koja ima bitno mjesto u promociji turizma.
Pojam gastronomije Gastronomija od grčke riječi znači kuharstvo, trbuh ili zakon također kulinarstvo od latinske (Culina) znači kuhinja, hrana podrazumijeva poznavanje različitih jela i načina njihova pripravljanja. Obuhvaća sve ono što se odnosi na kuhanje i kuharsku vještinu, u širem smislu obuhvaća gurmanstvo, sladokustvo, a u najširem smislu vezu kulture i hrane, odnosno umjetnost prehrane. U turizmu je gastronomija je prisutna kao dio dodatne ponude određene turističke destinacije.
“Dokumenti govore da su još prije više tisuća godina civilizirani narodi imali visoko razvijeno kuharstvo. Tu se posebno ističu Perzijanci, Kinezi, Egipćani, Grci i Rimljani. Iz povijesti Perzije poznato je da je u toj zemlji već u 6.st.pr. Kr. bilo ljudi što su se bavili isključivo kuhanjem kao zanimanjem, koji su kuharstvo razvili do pravog umijeća. Grčki i rimski liječnici te prirodoslovci često su se bavili pitanjem hrane, njenom kakvoćom, prigotavljanjem i djelovanjem. Razvojem kuharstva kroz stoljeća ne govori se više o kuharstvu, nego o kuharskom umijeću, kulinarskom umijeću ili gastronomiji.”
Turizam, hrana i vino su jako usko povezani faktori turističke ponude. Hrana je dio lokalne kulture koju turist kroz gastronomiju konzumira, ali i važan dio turističkog brenda te komponenta agrikulturnog i ekonomskog održivog razvoja, koja ima ulogu u privlačenju turista u destinaciju te može biti motivirajući faktor za putovanje jer nudi i potencijal za oplemenjivanje turističkih proizvoda temeljenog na iskustvu o hrani.

Gastronomski identitet je jedan od važnih čimbenika u promociji turističkih destinacija određene zemlje. Obuhvaća dio duhovne baštine, gastronomski identitet, može ako je dobro osmišljen i dizajniran u turističku ponudu obogatiti boljim imidžem odredišta, brendiranju destinacije i u konačnici sačinjavati komparativnu prednost turizma određene destinacije.
Glavno je obilježje hrvatske kuhinje njezina raznolikost, te nije moguće izdvojiti tipičnu kuhinju ili tipično jelo. Različiti prirodni i gospodarski uvjeti te raznovrsni kulturni utjecaji uvjetovali su razvoj više regionalnih kuhinja. Hrvatska kuhinja odraz je raznih kultura i civilizacija koje su utjecale na nju tijekom minulih stoljeća. Posebno je značajan utjecaj austrijske i mađarske kuhinje u unutrašnjosti zemlje. Dok se austrijski utjecaj najviše osjeti u kuhinji središnje Hrvatske, mađarski se pak najviše osjeća u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj.

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram