Poznati kuhari iz doba Zrinskih...

Kuhinju Nikole VII. Zrinskog vodio je vrlo stručan kuhar.

O njemu se može dosta toga saznati iz rukopisne knjige recepata gdje se on koristi osim na hrvatskom i na latinskom jeziku, na temelju čega se može zaključiti da je kuhar bio obrazovan.

VII. Zrinski- pjesnik, u svojim pjesmama spominje kuhara Ljudevita II. koji junački pogiba s mačem u ruci pored kralja u Mohačkoj bitci. Piše i o hrabrom kuharu koji pomaže bijeg bratića Janka Hunjadija iz tamnice i time mu spašava glavu s panja za pogubljenje.
Na dvorovima plemstva susrećemo se s funkcijom ekonoma. To je čovjek koji opskrbljuje kuhinju dvora odgovarajućim sirovinama za jelo, kupuje na tržnici, vodi računa o izdatcima kuhinje i dnevno izdaje sirovine potrebne za pripremu jela majstoru-kuhinje. U nekim domaćinstvima nabavu je umjesto kuhinjskog ekonoma obavljao majstor-kuhar. Na tržnici su kupovali samo one proizvode koje nisu mogli sami proizvesti na vlastelinstvima.
U 17. stoljeću na dvorovima plemstva upravljanje i nadzor nad kuhinjom imao je glavni kuhar ili majstor- kuhar. Majstor-kuhar je mogao preuzeti narezano meso samo ako je bio čist i uredan, a kuhari su samo čisti i uredni smjeli obrađivati meso. Na nekim dvorovima majstor-kuhar bio je i kušač jela za gospodara. Majstor-kuhar je raspoređivao poslove kuharima, upravljao je cijelom kuhinjom. S malim zvonom ispred kuhinje zazvonio je i označavao da su ručak ili večera gotovi. Na velikim dvorovima može se naći i funkcija vice majstor kuhar. U ragu niže je poslužitelj, čiji je zadatak da gotova jela lijepo uređuje za posluživanje. Neki su dvorovi imali i osobu koja se bavila samo pripremanjem začina ( zapaprivač-onaj koji u jelo dodaje biber ).
Neki su plemići, poput Jurja Zrinskog, s ostalim plemstvom osim glazbenika razmjenjivali i kuhare, posebno ako je nekom dvoru trebalo „pojačanje“ prigodom posebnih događaja kao što su poput vjenčanja.

Ova stranica nastala je tijekom provedbe projekta TOUREX - Extension of the tourism market by family-run tourism service providers along the Drava and Mura (Tenkes csárda – Malo Selo) sufinanciranog iz programa Programa Blight (Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Program 2014-2020 (HUHR/1801)
© 2022 Etno Art Travel. Sva prava pridržana.
Uvjeti korištenja
Politika privatnosti
Podnošenje prigovora
phonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram